Częściej występują u kobiet, dzieci i osób starszych. Zaparcia mogą mieć charakter mechaniczny (np. na skutek niedrożności jelit), nawykowy, toksyczny (np. po zatruciu ołowiem czy arsenem), czynnościowy (np. przy gorączce), psychiczny (np. przy silnym stresie).
Nie powinno się wstrzymywać wypróżniania, gdyż po pewnym czasie może dojść do rozregulowania rytmu pracy jelit i ich rozleniwienia. To zaś prowadzi do zaparć określanych jako nawykowe. Tego rodzaju zaparciom sprzyja stres, stany nerwowe, brak ruchu, siedzący tryb życia, a także dieta uboga w błonnik.
Aby je zlikwidować:
* wieczorem wrzuć do pół szklanki letniej wody kilka suszonych śliwek, odstaw na noc. Rano zjedz śliwki i wypij wodę;
* raz dziennie zjedz kilka suszonych fig lub moreli;
* obierz i pokrój owoc kiwi, polej łyżką oliwy i zjedz powoli, delektując się każdym kęsem;
* garść płatków owsianych błyskawicznych zalej szklanką letniej wody, dorzuć kilka suszonych owoców, odstaw na kilka godzin, potem spożyj;
* pij dużo niegazowanej wody mineralnej, bogatej w wapń i magnez;
* spożywaj produkty bogate w błonnik (świeże warzywa i owoce, pieczywo wieloziarniste, otręby);
* co dzień spaceruj szybkim krokiem co najmniej przez pół godziny.
Uwaga! Unikaj środków przeczyszczających. Sięgaj po nie tylko okazjonalnie.
Wszystkie leki tego typu zaburzają bilans wodny organizmu, a przy dłuższym stosowaniu mogą nawet uszkadzać mięśniówkę jelita i powodować jego rozleniwienie. Jeśli jednak chcesz wspomóc pracę układu trawiennego, od czasu do czasu pij herbatki przeczyszczające.