Błonnik jest zdecydowanie najważniejszym wartościowym składnikiem tego makaronu. Eliminuje on problem zaparć i chroni przed wieloma rodzajami bakterii. Dietetycy polecają go diabetykom, bo pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Błonnik jest pomocny w zwalczaniu chorób układu krążenia, gdyż zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Dlaczego makaron pełnoziarnisty jest dobrą pozycją dla osób dbających o szczupłą linię? Po jego zjedzeniu na długo odczuwamy sytość. Węglowodany w nim zawarte są świetnym źródłem energii. Makaron pełnoziarnisty przygotowany al dente nie jest tuczący. Nie przygotowuj go jednak z tłustymi sosami, serami i boczkiem. Jego kaloryczność zależy głównie od dodatków. Unikaj masła i śmietany. Aby makaron był lekki, pożywny i smaczny, skorzystaj z oliwy z oliwek, naturalnych sosów na bazie pomidorów i innych warzyw oraz ziół. Plusem makaronu pełnoziarnistego jest fakt, że nie smakuje gorzej od zwykłego. Dlatego nie zwlekaj i zmień zły nawyk żywieniowy na dobry, a szybko zobaczysz tego plusy.
Zobacz też: Jesteś na diecie? MOŻESZ jeść lody!
Przeczytaj też: Chcesz jeść ulubione owoce cały rok? Sprawdź jak je zamrozić!