Ciasto z wiśniami
Składniki:
25 dag mąki ziemniaczanej; 15 dag masła; 15 dag cukru pudru; 4 jaja; 1/2 op. proszku do pieczenia; pół kg wydrylowanych wiśni
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć razem z 3 żółtkami z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do masy 1 całe jajo i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do okrągłej formy, ułożyć na nim wiśnie. Piec ok. 45-50 min w temp. ok. 175 st. C. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Koszt ok. 15 zł
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, przepis pani Mirosławy Wojtaszak z Koła
Składniki:
4 ćwiartki kurczaka; 1 słoik sosu słodko-kwaśnego; 4 średnie cebule; przyprawa do kurczaka; olej
Sposób przygotowania:
Ćwiartki kurczaka dość obficie posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na 2 godziny. Następnie zrumienić na oleju na złoto. Cebulę pokroić na piórka, zeszklić na oleju na złoto, dodać sos słodko-kwaśny i wszystko dokładnie wymieszać. Porcje kurczaka przełożyć na blachę i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 10 minut przed końcem pieczenia mięso obłożyć sosem z cebulą.
Koszt ok. 12 zł
Zapiekanka z brokułami, przepis pani Krystyny Antczak ze Skokowa
Składniki:
60 dag piersi indyka; 30 dag pieczarek; 25 dag brokułów; 10 dag żółtego sera; 2 łyżki mąki; pół szklanki bulionu z dwóch kostek; pół szklanki śmietany 12-procentowej; łyżka oleju; łyżka masła; pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w plasterki wielkości plasterków cytryny. W garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim przez 3 minuty umyte i pokrojone pieczarki. Wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso i wszystko dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do rondla wlać 2 szklanki wody, osolić, dodać szczyptę cukru, doprowadzić do wrzenia, po czym włożyć różyczki brokułów i gotować około 4 minut, odcedzić. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć brokuły, zalać je sosem z mięsem i pieczarkami, posypać startym żółtym serem. Wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni C i zapiekać aż do zrumienienia się sera.
Jabłecznik, przepis pani Marii Foriasz z Sosnowca
Składniki:
1/2 kostki margaryny; 1,5 szklanki cukru; 3 szklanki mąki; 5 jajek; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 szklanki mleka; czubata łyżka cukru pudru; kilka jabłek
Sposób przygotowania:
Jabłka zetrzeć na grubszej tarce i przesmażyć z cukrem i łyżeczką cynamonu. Utrzeć margarynę z cukrem, dodając do niej na przemian jajka i mąkę. Na koniec dodać proszek do pieczenia rozpuszczony w ciepłym mleku. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część lekko podpiec w piekarniku, wystudzić, położyć na niej jabka, a następnie resztę ciasta.
Ponownie włożyć do piekarnika i upiec. Wystudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem.
Koszt ok. 14 zł