Prawdziwie letnie specjały

2010-07-12 22:34

Trudno znaleźć coś smaczniejszego niż zerwane prosto z drzewa wiśnie. Warto podać domownikom knedle i ciasta z tymi owocami, bo z pewnością zadowolą podniebienia najbliższych. Oto przepisy na ciasto z wiśniami, kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, zapiekankę z brokułami, jabłecznik.

Ciasto z wiśniami

Składniki:

25 dag mąki ziemniaczanej; 15 dag masła; 15 dag cukru pudru; 4 jaja; 1/2 op. proszku do pieczenia; pół kg wydrylowanych wiśni

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć razem z 3 żółtkami z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do masy 1 całe jajo i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do okrągłej formy, ułożyć na nim wiśnie. Piec ok. 45-50 min w temp. ok. 175 st. C. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Koszt ok. 15 zł

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, przepis pani Mirosławy Wojtaszak z Koła

Składniki:

4 ćwiartki kurczaka; 1 słoik sosu słodko-kwaśnego; 4 średnie cebule; przyprawa do kurczaka; olej

Sposób przygotowania:

Ćwiartki kurczaka dość obficie posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na 2 godziny. Następnie zrumienić na oleju na złoto. Cebulę pokroić na piórka, zeszklić na oleju na złoto, dodać sos słodko-kwaśny i wszystko dokładnie wymieszać. Porcje kurczaka przełożyć na blachę i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 10 minut przed końcem pieczenia mięso obłożyć sosem z cebulą.

Koszt ok. 12 zł

Zapiekanka z brokułami, przepis pani Krystyny Antczak ze Skokowa

Składniki:

60 dag piersi indyka; 30 dag pieczarek; 25 dag brokułów; 10 dag żółtego sera; 2 łyżki mąki; pół szklanki bulionu z dwóch kostek; pół szklanki śmietany 12-procentowej; łyżka oleju; łyżka masła; pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w plasterki wielkości plasterków cytryny. W garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim przez 3 minuty umyte i pokrojone pieczarki. Wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso i wszystko dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do rondla wlać 2 szklanki wody, osolić, dodać szczyptę cukru, doprowadzić do wrzenia, po czym włożyć różyczki brokułów i gotować około 4 minut, odcedzić. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć brokuły, zalać je sosem z mięsem i pieczarkami, posypać startym żółtym serem. Wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni C i zapiekać aż do zrumienienia się sera.

Jabłecznik, przepis pani Marii Foriasz z Sosnowca

Składniki:

1/2 kostki margaryny; 1,5 szklanki cukru; 3 szklanki mąki; 5 jajek; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 szklanki mleka; czubata łyżka cukru pudru; kilka jabłek

Sposób przygotowania:

Jabłka zetrzeć na grubszej tarce i przesmażyć z cukrem i łyżeczką cynamonu. Utrzeć margarynę z cukrem, dodając do niej na przemian jajka i mąkę. Na koniec dodać proszek do pieczenia rozpuszczony w ciepłym mleku. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część lekko podpiec w piekarniku, wystudzić, położyć na niej jabka, a następnie resztę ciasta.

Ponownie włożyć do piekarnika i upiec. Wystudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem.

Koszt ok. 14 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają