Co zrobić z czerstwego chleba? Przepis na aromatyczną zupę
Czerstwy nie chleb nie musi lądować w koszu. Możesz z niego przygotować pyszne danie, którym będzie zajadać się cała rodzina. Marnowanie żywności to poważny problem, z którym zmaga się cały świat. W krajach wysoko rozwiniętych wyrzuca się tony nawilżenia. Aby zapobiegać marnowaniu się żywności należy robić rozsądne i zaplanowane zakupy. Nie kupować kompulsywnie i bardzo na zapas. Zawsze jednak może stać się, że coś nam zostanie. W przypadku czerstwego pieczywa nie musisz go wyrzucać. Nasze babki z czerstwego pieczywa robiły bułkę tartą, która sprawdzała jako panierka do mięsa. Czerstwe pieczywo można również namoczyć i wykorzystać do kotletów mielonych.
Stare chleb i bułki sprawdzą się także jako składnik zupy. To pożywny i prosty w przygotowaniu posiłek. Zupa z czerstwego pieczywa jest przepyszna i za każdym razem, gdy ją zrobię cała rodzina zajada się ze smakiem. Jak przygotować zupę z czerstwego pieczywa?
Składniki
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 litra bulionu,
- czerstwy chleb, najlepiej razowy
Przepis na zupę z czerstwego pieczywa
W garnku podsmaż cebulę i czosnek. Gdy czosnek i cebula się zeszklą dodaj do garnka czerstwy chleb. Smaż całość 5 minut, a następnie dodaj ciepłego bulionu. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 15 minut. Po tym czasie zblenduj całość na gładką maskę. Dodaj sól i pieprz. Do takiej zupy możesz dodać grzanki z boczku lub pestki słonecznika.