Codziennie każdy z nas pozostawia po sobie niekorzystny dla klimatu ślad węglowy. Jest on sumą emisji gazów cieplarnianych wywołanych działalnością, zarówno tą bezpośrednią, jak i pośrednią przedsiębiorstwa, osoby czy produktu. To, w jaki sposób podróżujemy, odżywiamy się, czy w jaki sposób przedsiębiorstwa wytwarzają swoje produkty, ma ogromne znaczenie dla przyszłości naszej planety. Dlatego tak niezwykle istotne jest, by stać się neutralnym dla klimatu.Każdy z nas, decydując się na małe zmiany, może przyczynić się do poprawy sytuacji klimatycznej. Jak to uczynić? Przede wszystkim, jako konsument, warto świadomie podejmować decyzje zakupowe i wybierać takie produkty, które powstają w poszanowaniu planety. Dobrym przykładem jest marka Goodvalley, która jako pierwsza firma mięsna, otrzymała certyfikat TUV potwierdzający zerowy ślad węglowy netto.
- Stawiamy na to, by nasze działania w stronę neutralności klimatycznej były podejmowane we wszystkich zakresach emisji. Wszystko co robimy, począwszy od uprawy na -polach, chów zwierząt, produkcję zielonej energii i skończywszy na przetwórstwie mięsa jest ukierunkowane na zmniejszenie wpływu na klimat. Dzięki działaniom, tj. system uprawy bezorkowej, ograniczanie transportu oraz użycia nawozów mineralnych, nasz pierwotny ślad węglowy jest o połowę niższy niż średnia w Unii Europejskiej. Z kolei kompensowanie emisji gazów cieplarnianych poprzez spalanie metanu i produkcję energii w naszych biogazowniach sprawia, że od 2013 roku mamy certyfikat zerowego śladu węglowego netto – wyjaśnia Paweł Nowak, dyrektor zarządzający Goodvalley. Goodvalley jako przedsiębiorstwo odpowiedzialne klimatycznie stosuje szereg rozwiązań, które mają na celu osiągnięcie i utrzymanie neutralności emisyjnej CO2. Modelem wyróżniającym firmę jest wytwarzanie „od pola do stołu”, które charakteryzuje się samowystarczalnością w zakresie produkcji, co pozwala na dokładną kontrolę każdego etapu działalności. Wszystkie etapy produkcji uzupełniają się, a cała aktywność przedsiębiorstwa koncentruje się na uzyskaniu jak największego stopnia zrównoważenia produkcji, w czym bardzo ważną rolę odgrywają biogazownie produkujące „zieloną” energię. Biogazownie rolnicze Goodvalley funkcjonują w pełnej symbiozie z polami, fermami trzody chlewnej i zakładami mięsnymi. Wszelkiego rodzaju kiszonki, np. z lucerny, sianokiszonki i produkty uboczne z produkcji roślinnej (np. słoma) są swoistym „paliwem” dla tego rodzaju instalacji. Na koniec procesu produkcyjnego cała masa pofermentacyjna jest wykorzystywana jako w pełni naturalny i ekologiczny nawóz. W ten sposób powstaje zamknięty krąg, w którym nie ma miejsca na marnotrawienie jakichkolwiek zasobów.
Źródło: materiały prasowe