Planując ciążę powinnaś przede wszystkim zmienić swoją dietę, aby po pierwsze przebiegała ono prawidłowo, a poza tym, żeby twoje dziecko urodziło się zdrowe. Dodatkowo brak aktywności fizycznej, duży stres oraz źle zbilansowana dieta mogą uniemożliwić zajście w ciążę. Co jeść, aby począć dziecko, utrzymać ciążę i urodzić zdrowego malucha? Przede wszystkim produkty bogate w magnez i żelazo, które wpływa na prawidłowe funkcjonowanie komórki jajowej. Znajdziesz go w roślinach strączkowych, mięsie, rybach i burakach. Magnez znajduje się w pestkach dyni, kaszy gryczanej, czekoladzie czy orzechach. W procesie poczęcia istotną role odgrywa też kwas foliowy. Jest obecny w jarmużu, szpinaku, sałacie, a także roślinach strączkowych i owocach cytrusowych. Witamina A zapobiega resorpcji embriona, dlatego jedz wątróbkę, liście warzyw i pij tran. Obecność tłuszczy ma wpływ na gospodarkę hormonalną. Tłusty nabiał korzystnie wpływa na produkcję hormonów odpowiadających za płodność. Dlatego kobieta planująca ciążę powinna wypijać szklankę tłustego mleka.
Zobacz: O której godzinie trzeba jeść kolację, żeby NIE PRZYTYĆ?
Przeczytaj też: Dieta na lato. Sprawdź, co jeść, żeby czuć się lekko