Czekolada jest jednym z ulubionych słodyczy każdego człowieka. Mimo to, często z niej rezygnujemy ze względu na jej kaloryczność. Jednak jeśli zachowamy umiar to nawet czekoladę możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Tym bardziej, że ma ona wiele właściwości korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Teraz możesz ją przygotować sama w domu! Dopraw ją wedle własnego uznania i stwórz czekoladę o oryginalnych walorach smakowych. Potrzebujesz: 3 tabliczek ciemnej czekolady i 4 łyżek mleka 2 %. Zadbaj też o dodatki. Możesz postawić na bakalie np.: orzechy laskowe, suszone owoce, migdały, mak czy cynamon. Tu zostawiamy miejsce na twoją fantazję i gust. Pamiętaj, aby dodatki drobno pokroić. Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka i zalej mlekiem. Podgrzewaj na małym ogniu aż się roztopi. Wsyp dodatki i zamieszaj. Powstałą masę przełóż na blachę lub do foremki i pozostaw do zastygnięcia. Tak przygotowaną czekoladę ładnie zapakuj i podaruj bliskiej ci osobie.
Zobacz: Powody, dla których warto jeść CZEKOLADĘ
Przeczytaj też: Przepis na GORĄCĄ białą czekoladę