SKŁADNIKI NA JEDEN BOCHENEK:
225 g mąki żytniej razowej
110 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
12 g miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Wsyp do miski mąki (pszenna i żytnią), dodaj sól, cukier, drożdże i pomieszaj. Dodaj masło i ciepłą wodę.
2. Masę dokładnie wymieszaj aż powstanie gładkie ciasto.
3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętości.
4. Wyrośniętą masę jeszcze raz lekko wyrób i przełóż do wysmarowanej masłem blaszki keksowej.
5. Ciasto w blaszce jeszcze raz odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godz.
6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Najpierw na 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 190 i dopiecz chleb jeszcze 25 minut.
To naprwdę nic trudnego! Spróbuj!