Prosty przepis na CHLEB RAZOWY! Smaczny i zdrowy

2014-09-12 16:20

Jest smaczny, zdrowy i naprawdę łatwy w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie upiec chleb razowy z przepisu na Se.pl! Polecamy!

SKŁADNIKI NA JEDEN BOCHENEK:

225 g mąki żytniej razowej
110 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
12 g miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE:

1. Wsyp do miski mąki (pszenna i żytnią), dodaj sól, cukier, drożdże i pomieszaj. Dodaj masło i ciepłą wodę.

2. Masę dokładnie wymieszaj aż powstanie gładkie ciasto.

3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętości.

4. Wyrośniętą masę jeszcze raz lekko wyrób i przełóż do wysmarowanej masłem blaszki keksowej.

5. Ciasto w blaszce jeszcze raz odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godz.

6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Najpierw na 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 190 i dopiecz chleb jeszcze 25 minut.

To naprwdę nic trudnego! Spróbuj!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki