Prosty przepis na wspaniałe pączki. Tłusty czwartek 2014 już dziś!

2014-02-27 11:37

27 lutego tłusty czwartek. Przed cukierniami znowu ustawią się kolejki klientów. A może w tym roku zrobić własne pączki? To nie takie trudne. Oto prosty przepis na pączki.

Nie wszyscy mają talent kulinarny, ale na pewno każdy poradzi sobie z przygotowaniem tych pączków. Przedstawiamy bardzo prosty przepis, który nikomu nie sprawi żadnych trudności.

Zobacz: Tłusty czwartek 2014. Przepis na hiszpańskie pączki

Czego potrzebujesz by zrobić pączki?

Do wykonania około 40 pączków należy przygotować: 1 szklankę cukru pudru, 1kg mąki pszennej, 100g świeżych drożdży, 1 jajko, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 6 łyżek oliwy, 100g spirytusu, marmoladę brzoskwiniową, skórkę i sok z cytryny.

Nie zapomnij też o tłuszczu do smażenia. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Zobacz też: Pączkowy skandal na X Mistrzostwach Poznania

Przepis na pączki. Jak usamżyć pączki?

Do ciepłego mleka (1 szklanka) dodaj łyżkę cukru pudru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw, aby masa wyrosła. Pozostałą mąkę przesiej przez sito i ogrzej w piekarniku. Żółtka i jajko zmiksuj razem z cukrem pudrem, aż uzyskasz gładką masę. Następnie dodaj skórkę i sok z cytryny.

Połącz ze sobą masę z jajek, przesianą mąkę, zaczyn z drożdży i spirytus, a potem wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Później dodaj roztopione masło, oliwę i 1 szklankę ciepłego mleka. Wymieszaj i poczekaj 15 minut, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto włóż do miski i odstaw na godzinę.

Gdy masa podwoi swoją objętość, przełóż ją na stolnicę i uformuj kulki. Pozostaw je na 30 minut, aby zrobiły się bardziej puszyste.

Pączki usmaż na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Za pomocą szprycy nadziej je marmoladą i udekoruj cukrem pudrem.

Sprawdź: Faworki drożdżowe. Szybko i pysznie


Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki