Zapiekane grzyby portobello z camembertem
Portobello to grzyby z rodziny pieczarek. Są większe od tradycyjnej pieczarki i mają bardziej intensywny smak. Danie podajemy z bagietką.
Składniki: 4 grzyby portobello, ser camembert, 1 łyżka masła, oliwa. Marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, ¼ łyżeczki chili, ¼ łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Grzyby portobello oczyścić, odciąć trzonki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w niej grzyby i ułożyć w misce blaszkami do góry, zalewając pozostałą marynatą. Odstawić na 20-30 minut. Po wyjęciu z marynaty grzyby portobello obsmażyć na rozgrzanej oliwie z masłem z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, blaszkami do góry, przykrywając plasterkami sera. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 5-10 minut.
Koreczki z kabanosami
Koreczki zwykle składają się z kabanosa, żółtego sera, korniszona oraz papryki. Możemy je wzbogacić marynowanymi pieczarkami, zielonymi oliwkami czy perłową cebulką marynowaną i zamiast wykałaczki użyć ozdobnych patyczków do koreczków.
Składniki: kabanosy, ser żółty, papryka, ogórek kiszony.
Sposób przygotowania:
Kabanosy i ogórki pokroić w cienkie kawałki. Ser i paprykę pokroić w kwadraty. Nakłuwać kolejno na wykałaczki zaczynając od sera: ogórek, paprykę i kabanos
Tatar ze śledzia
Bardzo dekoracyjny i smaczny tatar ze śledzia możemy przyrządzić również z dodatkiem grzybków marynowanych czy kaparów. Podajemy z ciemnym pieczywem.
Składniki: 4 filety śledziowe w oleju, 8 korniszonów, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 2 pieczone czerwone papryki obrane ze skórki, kilka łyżek oliwy, sok z cytryny, do dekoracji: plasterki cytryny, gałązki natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i posiekać. Korniszony i paprykę pokroić w kostkę. Na półmisku rozłożyć porcje śledzi i pokrojone warzywa. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą, lekko posypać pieprzem. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Śliwki z boczkiem
To danie można sobie przygotować wcześniej, później tylko wstawić do nagrzanego piekarnika.
Składniki: opakowanie śliwek kalifornijskich lub daktyli bez pestek i opakowanie cienko pokrojonego boczku wędzonego.
Sposób przygotowania:
Każdą śliwkę owinąć całym bądź połową plasterka boczku i przekłuć drewnianą wykałaczką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim układać śliwki. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Ciasteczka cebulowe z dipem
Wytrawne ciasteczka cebulowe z dipem czosnkowym to pyszna przekąska, może być podawana zamiast chipsów.
Składniki:
Ciasteczka: 25 dag mąki, 10 dag masła, 1 żółtko, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 średnie czerwone cebule, 2 łyżki startego sera żółtego, sól.
Dip: 10 dag serka topionego, 100 g jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, do dekoracji: szczypiorek i pomidorki koktajlowe.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać masło, żółtko, jogurt, proszek do pieczenia, sól, a następnie zagnieść. Do gotowego ciasta dodać drobno posiekaną cebulkę, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić kwadraty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 15-20 minut.
Dip: Zmiksować blenderem serek topiony, jogurt i czosnek, udekorować posiekanym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Quiche z porem i szynką
Danie najlepiej podawać ciepłe, z dodatkiem sałaty z sosem winegret, ale smakuje też na zimno.
Składniki:
Ciasto: 18 dag przesianej mąki, 12 dag masła, 1 roztrzepane jajko, sól.
Nadzienie: 2 pory, 10 dag masła, kilka cienkich plasterków szynki (najlepiej parmeńskiej), 10 dag tartego sera, 3 jajka, 1,5 szklanki słodkiej śmietanki, szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Masło drobno posiekać z mąką, dodać szczyptę soli i roztrzepane jajko. Ciasto wyrobić i zebrać w kulę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Formę do tarty wyłożyć ciastem razem z brzegami. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać np. fasolą (w charakterze obciążnika). Piec ok. 10 minut. Zdjąć fasolę i papier, spód tarty ostudzić. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Na patelni rozgrzać masło, udusić na nim do miękkości pory (białe części), pokrojone w plasterki. Doprawić solą i pieprzem. Porami wyłożyć spód tarty, rozłożyć kawałki szynki i posypać startym żółtym serem. Całość zalać jajkami zmiksowanymi ze śmietaną z dodatkiem gałki muszkatołowej. Piec 40 minut.
Sałatka z ryżem
Prosta w przygotowaniu sałatka, której składniki można zmieniać, np. zamiast szynki użyć kawałki gotowanego lub pieczonego kurczaka.
Składniki: szklanka ugotowanego ryżu, 20 dag szynki, 1 papryka, szklanka groszku konserwowego, 10 szt. oliwek, 1 cebula, 4 łyżki majonezu, natka pietruszki, sól, pieprz.
Sposób przygotowania :
Szynkę pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki, groszek osączyć z zalewy, cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w małe kwadraciki. Dodać ryż, przyprawy i majonez. Wymieszać i schłodzić.
Serowe paluszki
Chrupiące, wyraziste, idealne na sylwestra. W zależności od użytych przypraw i dodatków mogą być bardziej lub mniej pikantne.
Składniki: 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego, 25 dag startego żółtego sera, 1 jajko, papryka w proszku.
Sposób przygotowania:
Rozłożyć jeden arkusz ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać połową startego sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta, posmarować jajkiem, zetrzeć resztę sera i posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta. Ciasto pokroić nożem na paski szerokości 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręci w przeciwnych kierunkach, żeby utworzyła się sprężynka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując odstępy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 15 minut.
Roladki z tortilli
Roladki z wędzonym łososiem sprawdzają się na imprezach domowych, ładnie wyglądają i są bardzo smaczne. Tortille możemy nadziać też pieczonymi kawałkami kurczaka lub papryką w różnych kolorach.
Składniki: 4 duże tortille pszenne, 350 g wędzonego łososia, 300 g serka śmietankowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, duża szczypta czarnego pieprzu, koperek i rukola do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Wymieszać serek z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i dużą ilością pieprzu. Masę równomiernie rozsmarować na tortillach. Na wierzchu rozłożyć pokrojonego w cienkie plastry wędzonego łososia. Placki mocno zrolować, a ich końce odciąć. Każdy placek owinąć szczelnie w folię spożywczą, mocno ściskając brzegi. Przechowywać w lodówce, aż przyjdzie pora podania. Przed ułożeniem na talerzu, pokroić roladki po przekątnej na nieduże kawałki, które ozdabiamy koperkiem i rukolą.
Łódeczki z cykorii
Listki cykorii w kształcie łódek zastępują talerzyki. Można wkładać do nich różne nadzienia i pasty, np. z tuńczyka i awokado.
Składniki: 2 cykorie, 1 awokado, 1 puszka tuńczyka, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Cytrynę umyć, nożykiem skroić paseczki skórki, wycisnąć sok. Miąższ awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. W misce wymieszać kukurydzę, tuńczyka, awokado. Sałatkę nałożyć do listków cykorii. Polać majonezem wymieszanym z jogurtem, udekorować skórką cytryny.