Babciny przepis na masło. Wystarczą tylko 3 składniki
Ceny masła znów podskoczyły i ponownie produkt ten stał się symbolem drożyzny. Wysokie ceny nie powinny jednak sprawić, że zrezygnujemy ze spożywania masła. Jest ono bowiem bogate w wiele witamin i niewielka ilość masła jest potrzebna każdemu. Masło zawiera między innymi witaminy A, D, E i K oraz minerały takie jak: fosfor, wapń, potas, cynk, sód oraz wapń. Spożywanie masła jeszcze szczególnie ważne zimą. Masło jako jeden z niewielu produktów może dostarczyć witaminę D do organizmu. Własnoręcznie robione masło jest tak samo zdrowe, jak te kupne.
Wiele osób myśli, że zrobienie masła w domu jest czasochłonne i męczące. To nieprawda. Do przygotowania domowego masła jak od babci potrzebujesz zaledwie kilku składników:
- 400 mililitrów śmietany kremówki przechowywanej w temperaturze pokojowej,
- 1 litr zimnej wody,
- 2-3 szczypty soli,
- opcjonalnie możesz dodać swoje ulubione przyprawy takie jak suszony czosnek lub płatki chilli,
Przepis na domowe masło od babci
Do wysokiego naczynia wlej śmietanę kremówkę i miksuj na wysokich obrotach przez 1 minutę. Następnie dodaj sól i inne przyprawy i ponownie miksuj przez kolejną minutę. Miksowanie sprawi, że od śmietany oddzieli się masa tłuszczowa, czyli właśnie nasze masło. Najważniejszym krokiem jest oddzielenie masy tłuszczowej od maślanki. Najlepiej jest to zrobić odcedzając zawartość przez sito lub lnianą ściereczkę. Uzyskane w ten sposób masło należy delikatnie ugnieść dłońmi. W ten sposób pozbędziesz się resztek maślanki i uzyskasz samo masło. Z 400 mililitrów śmietany powstanie około 130 gramów czystego masła. Zachwyci ono smakiem wszystkich domowników i świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia.