Wraz z rozkręcającym się karnawałem wiele osób zastanawia się jak szybko zrobić pyszne, chrupiące faworki. Z pomocą przychodzi Ewa Szczęsna znana z programu „MasterChef”. Gwiazda na co dzień mieszka we Włoszech, ale nie przeszkadza jej w przygotowywaniu dań z polskiej kuchni. Wiele tradycyjnych potraw z dokładnymi przepisami pojawiło się na jej TikToku oraz Instagramie. Tym razem kulinarna królowa pokazała krok po kroku, jak zrobić faworki z kilku składników. „Aż mi się dzieciństwo przypomniało, jak babcia robiła faworki” – komentują nagranie internauci.
Przepis na chrupiące faworki od Ewy z MasterChefa. Chruściki są tak kruche, że słychać jak pękają
Ewa Szczęsna znów zachwyciła internautów. Jej uśmiech i miłość do gotowania sprawdziły się w kolejnym przepisie. W nagraniu o faworkach pokazała prosty sposób na przygotowanie karnawałowych pyszności. Do faworków Ewy potrzebujemy: 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 jajko 5 łyżek kwaśnej śmietany szczypta soli łyżka spirytusu lub octu.
Sposób przygotowania faworków Ewy z MasterChefa:
Mąkę przesiewamy do miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i jedno jajko dodajemy do mąki. Następnie dokładamy śmietanę, szczyptę soli oraz odrobinę spirytusu lub octu. Wszystko dokładnie zagniatamy, tak żeby powstało elastyczne zwarte ciasto. Przykrywamy i odstawiamy, by odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy najcieniej, jak umiemy. Specjalnym radełkiem wycinamy prostokąty, każdy nacinamy na środku i zawijamy w chrusty w charakterystyczną kokardkę. Następnie rozgrzewamy smalec albo olej i smażymy chrusty z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz i obficie posypujemy cukrem pudrem. Szczegółowy film poniżej.
ZOBACZ TEŻ: Faworki jak u babci. Dodaję ten składnik, są miękkie i puszyste