Składniki na ciasto z jagodami:
- 250 g świeżych jagód2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Utrzej masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj pojedyńczo jajka, cały czas ucierając.
3. Zetrzej skórkę z cytryny, wyciśnij z niej sok i dodaj wszystko do ciasta.
4. Masę wymieszają z mąką i proszkiem.
5. Dodaj 2/3 przygotowanych jagód i delikatnie wymieszaj.
6. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
7. Przelej ciasto do foremki, a na wierzch wysyp pozostałą część jagód.
8. Włóż do piekarnika i piecz około godzinę.
Smacznego!
Polecamy też: Przepis na ciasto z malinami. Sernik malinowy na zimno
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail