Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 230 g masła
- 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy
- 3 duże jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2,5 szklanki malin
Zobacz: Przepis na sernik na zimno z TRUSKAWKAMI i białą czekoladą! Łatwy, szybki i pyszny
Przygotowanie:
W dużym naczyniu wymieszaj 2,5 szklanki mąki, sól i proszek do pieczenia. Masło z cukrem utrzyj za pomocą miksera na jednolitą i puszystą masę. Dodaj do niej ekstrakt z migdałów, otartą skórkę z pomarańczy i świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Całość ubij. Do powstałej masy wbij jajka, ucierając ciasto po dodaniu każdego z jajek. Na koniec wlej jogurt i zmiksuj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta dodaj przesiane, suche składniki.
Maliny oprósz i wymieszaj z pozostałą częścią mąki. Tak powstałą masę dodaj delikatnie do ciasta. Następnie wyłóż ciasto do formy i wyrównaj. Wstaw ciasto do rozgrzanego do 175 st. C. piekarnika i piecz przez ok. 60-70. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail