Przygotowanie sernika zajmie Ci zaledwie 35 minut. Jedna porcja ciasta zawiera 260 kalorii. Poniżej znajdziesz przepis na 8 porcji sernika z malinami na zimno.
Składniki:
Spód
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 2 pełne łyżki mąki
Masa
- 60 dag homogenizowanego serka śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 25 dag mrożonych malin
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki kremówki
- skórka otarta z cytryny
Dodatki
- mrożone maliny do dekoracji
- grubo starta czekolada
Przygotowanie:
Maliny należy rozmrozić i lekko ugnieść widelcem. Żółtka jajka utrzyj z cukrem, zaś białka ubij na gładką masę. Wymieszaj masę żółtkową z ubitą pianą z białek i mąką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Do środka wlej ciasto. Piecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W 1/2 szklance wody rozpuść żelatynę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ser utrzyj z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj delikatnie z kremówką i skórką cytryny. Całość miksuj na najniższych obrotach, dodając powoli przestudzoną żelatynę. Na końcu dodaj maliny, wymieszaj delikatnie łyżką i przelej masę do trtownicy. Odstaw do lodówki na 3 godziny.
Przed podaniem udekoruj ciasto wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!
Źródło: Polki.pl
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail