Przepis na ciasto z truskawkami - składniki
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
35 dag truskawek
Zobacz: Przepis na likier malinowy
Przepis na ciasto z truskawkami - przygotowanie
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Mąkę przenną, po uprzednim przesianiu przez sitko, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuść na małym ogniu, odstaw i poczekaj aż przestygnie. Umyte truskawki przekrój na połówki.
Białka ubij za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodaj do masy cukier (wsypując powoli) i szczyptę soli. Ubijaj do momentu uzyskania gładkiej piany. Następnie dodawaj po jednym żółtku i kontynuuj ubijanie. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj całość. Do masy wlewaj powoli przestudzone, roztopione masło, całość miksuj na średnich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.
Całość przełóż do przygotowanej tortownicy. Na wierzch ułóż truskawki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 55 minut w temperaturze 175 stopni C. Studź w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i oprósz cukrem pudrem.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail