Składniki:
Ď 40 dag śliwek Ď 25 dag mąki Ď 100 ml mleka Ď 10 dag masła
Ď 10 dag cukru Ď 2 jajka Ď 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ď 1 łyżka cynamonu Ď 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka i stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na koniec wlać mleko, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte śliwki bez pestek pokroić w ćwiartki i ułożyć gęsto na cieście. Całość oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 40 minut. Na koniec opruszyć cukrem pudrem.