SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 50g cukru
- 25g drożdży
- 75g miękkiego masła
-1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- skórka starta z połowy cytryny
Nadzienie:
- 500g jagód
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
1. Lekko podgrzej mleko i wymieszaj je z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Masę przykryj ściereczką i odstawna około 10 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosła
2. Pozostałą mąkę wsyp do miski i mieszaj dodając resztę cukru i sól. Dodaj do masy jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
3. Wyrób dokładnie ciasto. Nie dosypuj mąki - ciasto powinno być dość rzadkie, ale musi odchodzić od ręki. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. W tym czasie przygotuj jagody - dokładnie je umyj i wymieszaj z cukrem pudrem.
5. Przełóż wyrośnięte ciasto na blat i uformuj z niego wałek. Następnie podziel go na 15-16 części. Z każdego kawałka ufrmuj kulkę, rozpłaszcz ją i na środek połóż łyżkę jagód. Na koniec zlep dokładnie brzebi ciasta i uformuj kształt bułeczki.
6. Gotowe bułeczki ukłóż na blaszce wyłożonej papierem. Pamiętaj, żeby zostawić dość miejsca między bułeczkami, bo one wyrosną.
7. Zostaw bułeczki jeszcze przez kilka minut i podgrzej w tym czasie piekarnik. Ustaw go na 180 stopni.Jeśli chcesz, żeby jagodzianki się zarumieniły, posmaruj je jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka.
8. Włóż blachę z bułeczkami do piekarnika i piecz około 20 min.
9. Jagodzinaki są gotowe. Można je teraz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!