Z podanego poniżej przepisu przygotujesz 10 słoików dźemu z czereśni.
SKŁADNIKI:
- 5 kg słodkich czereśni
- około 1 kg cukru
- żelfix (można też smażyć tradycyjnie bez żelfixu, ale będzie to trwało dłużej)
- do smaku: szczypta cynamonu lub odrobina startego imbiru
PRZYGOTOWANIE:
1. Czereśnie umyj u wydryluj. Wrzuć owoce do dużego garnka, zasyp cukrem i zostaw na kilka godzin, żeby wypuściły sok.
2. Po kilku godiznach owoce i cukier wymieszaj i postaw na średnim ogniu. Zagotuj i zdejmij pianę z garnka. Smaż owoce na małym ogniu aż odparuje z nich sok i dżem zgęstnieje.
3. W trakcie zmażenia odstaw na chwilę garnek z ognia i ostudź masę. Powtórz to 2-3 razy.
4. Kiedy dżem zgęstnieje, przełóż go do przygotowanych słoików, mocno zakręć i postaw słoiki do góry dnem.
5. Jeśli chcesz, żeby dżem zachował ładniejszy kolor, owoce smaż krócej. Ale pamiętaj, potem musisz zapasteryzować dżem.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail