Przepis na grzyby marynowane
Kapelusze grzybów i małe grzybki z trzonami gotujemy 10 minut w garnku wypełnionym wodą, z dużą ilością soli (na duży garnek ok. 3 łyżki soli). Dzięki dużej ilości soli pozbędziemy się kwaskowatego posmaku grzybów.
Zobacz: PKP Intercity rozdaje jabłka w pociągach i robi na złość PUTINOWI!
Kolejnym etapem jest przygotowanie zalewy. Polecamy proporcje: 1 szklanka octu 10% na 4 szklanki wody. Stosunek jest zawsze taki sam, ale w przypadku większej liczby grzybów, przygotowujemy więcej zalewy.
Na pięć szklanek zalewy dajemy łyżeczkę soli i 5 łyżeczek cukru. Dodajemy przyprawy: kilka listków laurowych, 8-10 ziaren ziela angielskiego, kilkanaście ziaren pieprzu. W miarę upodobań możemy dodać marchewkę i cebulę. Po zalaniu zalewą grzyby należy poddać pasteryzacji, ponieważ przy tak małym stężeniu mogą się zepsuć.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail