Czego będziesz potrzebować?
Do zrobienia pączków z konfiturą malinową przygotuj: 500g przesianej mąki pszennej, pół kostki masła, 4 żółtka, 1 białko, 200ml mleka 3,2%, 60g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę cukru waniliowego, 25ml spirytusu, cukier puder, sól oraz konfiturę malinową.
Nie zapomnij o oleju do smażenia. Najlepszy będzie słonecznikowy.
Zobacz: Tłusty czwartek 2014. Ile kalorii ma pączek?
Jak przygotować?
Masło rozpuść i poczekaj, aż ostygnie. W międzyczasie podgrzej mleko. Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżką mąki i łyżką cukru. Do mieszaniny dodaj mleko i odstaw na 15 minut.
Jajka utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę, a mąkę przesiej na stolnicy, aby się napowietrzyła. Potem dodaj do niej szczyptę soli.
Do mąki dołóż drożdże, białko, żółtka, cukier waniliowy, spirytus i masło. Wyrób ciasto, posyp z wierzchu mąką i przykryj ściereczką. Pozostaw na 1 godzinę, żeby masa wyrosła.
Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość 3 cm i małą szklanką wykrawaj z niego koła. Do środka każdego z nich nałóż łyżeczkę konfitury i uformuj pączki. Pozostaw je na 15 minut.
Pączki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty. Udekoruj cukrem pudrem.
Zobacz też: Tłusty czwartek 2014. Czy pączki są niezdrowe?