Przygotowanie pączków z różą wymaga trochę cierpliwości, ponieważ od zrobienia ciasta do pieczenia mija parę godzin. Warto jednak poczekać, gdyż efekt jest niesamowity.
Zobacz: Warszawa. Tu kupisz najlepsze pączki
Czego potrzebujesz?
Do zrobienia pączków z różą należy przygotować: 2 jajka, 5 żółtek, 1kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, ćwierć szklanki oleju, ćwierć szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 50g drożdży, 2 łyżki spirytusu, marmoladę z róży oraz smalec do smażenia.
Zobacz też: Tłusty czwartek 2014. Przepis na pączki z konfiturą malinową
Jak przygotować?
Z drożdży, odrobiny mąki i cukru oraz kilku łyżek mleka zrób zaczyn. Masę odstaw na pół godziny, aby wyrosła. Ubij jajka z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodaj do tego wyrośnięte drożdże, mąkę, resztę mleka, olej oraz spirytus. Wyrób ciasto i odstaw, aż wyrośnie. Masa powinna zrobić się dwa razy większa. Z ciasta uformuj kulki i znowu pozostaw na ok. 45 minut. Gotowe pączki smażymy na małym ogniu, a potem nabijamy je marmoladą.