Czego potrzebujesz?
• 500 g zmielonego twarogu sernikowego
• 1/2 szklanki cukru
• 1 cukier wanilinowy, wersja "na bogato" - nasiona z jednej laski wanilii
• 1 pomarańcza lub 1 cytryna (potrzebny będzie sok i skórka)
• jedna puszka mleka kokosowego (400 ml)
• cztery łyżeczki żelatyny w proszku
• dwie tabliczki białej czekolady
• masymalnie pół kilograma świeżych truskawek
• opcjonalnie kruche ciasteczka na spód (wersja bez ciasteczek też jest pyszna!)
Zobacz: Szarlotka puszysta: przepis na pyszne ciasto
Co teraz?
Weź tortownicę o średnicy 22 centymetry, spód wyłóż ciasteczkami jeśli chcesz by ciasto było wzbogacone. Jeśli decydujesz się na ciasto bez ciasteczek, przejdź do następnego punktu. Weź ser, zmiksuj go z cukrem i wanilią. Zetrzyj skórkę z wybranego owocu - dodaj do sera. Sok zachowaj na później - jeszcze się przyda!
Sprawdź: Przepis na deser malinowy
Czas ma mleko kokosowe! Dodaj je do masy serowej i zmiksuj. Żelatynę namocz w metalowym kubku przez 10 minut w kilku łyżkach wody kokosowej. Dodaj sok z owocu, który przygotowałeś wcześniej. Żelatyna musi się w całości rozpuścić. Dodaj do niej roztopioną czekoladę i wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki masy serowej, ciągle mieszaj. Przelej żelatynę do masy serowej i miksuj. Wyłóż teraz na tortownicę. Powciskaj tryskawki w masę, która jest w tortownicy. Sernik wstaw do lodówki. Musi się schłodzić. Wytrzymaj minimum pół godziny... i ciesz się tym przepysznym deserem!
ZAPISZ SIĘ: Wiadomości Super Expressu na e-mail