Czego potrzebujesz:
400 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika (dwie płaskie łyżki)
łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki płynnego miodu
3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej margaryny Palma w złotym opakowaniu
szklanka letniego mleka
2 jajka
konfitura do przełożenia
pół szklanki zalanych wrzątkiem i odcedzonych rodzynek i posiekane orzechy włoskie
Na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
50g Palmy w złotym opakowaniu
A teraz sposób przygotowania!
Piekarnik ustawić na 170 stopni, formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier,kakao, przyprawy, wymieszać. Dodać miód, margarynę Palma, mleko i roztrzepane jaja. Zmiksować. Dorzucić orzechy i rodzynki, zamieszać łyżką. Wylać do formy, wstawić do piekarnika, piec przez 50 minut.
Po upieczeniu przekroić i przełożyć konfiturą. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Zalać mlekiem, dodać Palmę - podgrzewać, aż składniki się połączą. Polewa gotowa - wysmarować nią ciasto.
Zobacz: Wielki finał SuperDzieciaka. Poznajcie bliżej finalistów! Kto wystąpi?