Składniki, które będą niezbędne do pieczenia to: 3 jaja, 120 g białej czekolady i 120 g serka śmietankowego. Aż ciężko w to uwierzyć, ale to naprawdę jest możliwe. Jak za pomocą jedynie tych 3 składników przyrządzisz ciasto? Oddziel białka od żółtek. Miseczkę z białkami odłóż do lodówki. W kolejnej salaterce umieść połamaną białą czekoladę i rozpuść ją powoli nad garnkiem z wrzątkiem. Podczas topienia czekolady wyjmij salaterkę z białkami z lodówki i ubij je na sztywną pianę. Sprawdź, czy są gotowe, odwracając salaterkę spodem do góry. Jeśli piana jest sztywna i nie wypada, to znaczy, że białka są gotowe. Gdy czekolada będzie płynna, dodaj do niej serek śmietankowy, delikatnie mieszając. Kolejno dodaj do misy żółtka, również mieszając. Ostatnim krokiem jest dodanie do masy ubitych białek. To one nadadzą puszystości ciastu. Dodawaj je partiami, cały czas delikatnie mieszając. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Natłuść blachę, do której wlejesz ciasto. Do tego celu możesz użyć masła bądź odrobiny oleju. Przełóż masę do natłuszczonej brytfanny. Piecz je w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i odlicz kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i trzymaj ciasto w środku kolejne 15 minut. Smacznego. Obejrzyj filmik, który pomoże ci w udanym wypieku.
Zobacz też: BEZGLUTENOWE ciasto CZEKOLADOWE! Przepis
Przeczytaj też: Śniadanie na weekend? Pyszne placuszki z owocami i miodem