Składniki (4 porcje):
200 g namoczonej cieciorki,
800 ml wywaru warzywnego,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 jajko,
sól,
2 łyżki oleju kokosowego, po pół łyżki kolendry, słodkiej mielonej paprykim, gałki muszkatałowej, mąki z orkiszu z pełnego przemiału.
Sposób przygotowania: Cieciorkę gotuj w wywarze warzywnym przez około godzinę. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj, podsmaż na oliwie z oliwek. Z cieciorki zrób puree. Dodaj przyprawy, mąkę, żółtko i wyrób ciasto. Białko ubij na pianę, razem z cebulą i czosnkiem dodaj do ciasta. Ciasto ponownie wyrób, dopraw solą i formuj małe placuszki. Placuszki smaż na oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor.