Śledź w kremie z mleczu
Składniki:
Filety śledziowe (5 szt.);
olej słonecznikowy 0,5 l;
1 cebula;
1 cytryna
Krem:
szklanka majonezu;
pół szklanki kwaśnej śmietany;
mlecz ze śledzia 2 szt.;
łyżka octu spirytusowego;
pieprz
Sposób przygotowania:
Filety zalać olejem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cytrynę. Połączyć majonez, śmietanę i przetarty przez sito mlecz, doprawiając pieprzem i octem. Filety układać na talerzu, polać kremem z mleczu i dekorować cząstką cytryny i gałązką kopru.
Sałatka śledziowa poznańska
Składniki:
Filety ze śledzia w oleju (4 szt.);
5 ziemniaków sałatkowych;
5 jajek;
2 ogórki konserwowe;
4 łyżki majonezu;
pęczek natki pietruszki;
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Jajka ugotuj na twardo (1 odłóż, bo będzie dekoracją), ostudź i pokrój w kostkę. Pokój w kostkę śledzie i ogórki. Posiekaj natkę. Starannie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Najlepiej smakuje schłodzona!
Smacznego!
Zobacz: Śledzik na ostatki. Przepisy na śledzika
Przeczytaj też: Śledzik 2016 - ostatni dzień ostatków. Kiedy wypada, co to za dzień