KURCZAK PO INDYJSKU
Przygotowanie: ok. 20 minut (wskazane marynowanie od 8 do 24 godzin), Porcje: 8
4 spore udka (bone-in thighs)
4 piersi z kurczaka
3/4 miarki (cup) naturalnego jogurtu
1/4 miarki śmietany (heavy cream)
1/2 miarki ostrego sosu (np. Frank’s Original Hot, Sauce)
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżki przyprawy garam masala
1/4 miarki posiekanej świeżej kolendry
4 ząbki czosnku (posiekać)
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli, olej w sprayu
W dużym i dość szerokim naczyniu połącz wszystkie składniki (oczywiście bez oleju w sprayu!). Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. W tak przygotowanej marynacie zamocz mięso. Wymieszaj, by każdy kawałek był zamoczony. Teraz wstaw mięso do lodówki najlepiej na 24 godziny, minimalnie na 8. Kiedy mięso porządnie przejdzie marynatą, rozgrzej grilla, płytę do pieczenia popryskaj lekko olejem. Piecz kurczaka z każdej strony po 6-8 minut.
ŁOSOŚ Z JABŁKIEM I BRZOSKWINIĄ
Przygotowanie: ok. 1 godz.
Porcje: 4
4 filety z lososia
2 jabłka
2 brzoskwinie
1 cytryna
4 łyżki masła
4 plastry sera mozzarella
4 łyżki orzechów włoskich
7 łyżek oliwy,
3 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, czosnek postaraj się posiekać jak najdrobniej ze szczyptą soli. W naczyniu połącz oliwę, ze skórką i sokiem cytrynowym dodaj czosnek i dopraw delikatnie solą oraz pieprzem. W tak przygotowanej marynacie zamocz filety łososia, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. W międzyczasie oczyść owoce - jabłka z gniazda, brzoskwinie z pestki, a następnie pokrój na kawałki i wymieszaj. Teraz przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej. Każdą wysmaruj masłem, połóż na nim porcję łososia a na wierzch mieszankę owocową.
Zawiń każdą porcję ryby tak, by nad filetami było sporo wolnej przestrzeni. Tak przygotowaną rybę piecz na nagrzanym grillu. Po ok. 10-15 minutach delikatnie otwórz każdą folię i na wierzchu łososia połóż po plastrze sera i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Zamknij ponownie folię i piecz dalej przez około 10 minut.
AROMATYCZNE ZIEMNIACZKI Z POMIDORAMI
Przygotowanie: ok. 40 minut
Porcje: 6, (do tego dania najlepiej użyć aluminiowej rynienki z przykrywką)
2 funty małych ziemniaczków
1 opakowanie małych pomidorków
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka ziarenek gorczycy,
1 liść laurowy
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
2 czerwone cebule (pokroić na grube piórka)
2 ząbki czosnku (pokroić na małe kawałki)
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Ziemniaczki dokładnie umyj (ale nie obieraj!) i przekrój na ćwiartki. Przełóż do aluminiowej rynienki, dodaj do nich pomidorki i cebulę. Warzywa zalej olejem i sokiem z limonki, dodaj wszystkie pozostałe zioła, delikatnie dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przykryj aluminiową rynienkę przykrywką. Rozgrzej grilla i zapiekaj warzywa, przez około 20-30 minut (albo do czasu aż będą miękkie). Pamiętaj, aby mieszać warzywa od czasu do czasu.
KARKÓWKA W MIODZIE
Przygotowanie: 10 minut (macerowanie minimum godzinę)
Pieczenie: ok. 30-40 minut
Porcje: 8
4 funty karkówki w jednym kawałku (chuck steak)
4 ząbki czosnku (drobno posiekać)
4 łyżki miodu
2 łyżki koniaku (brandy)
2 cytryny (wycisnąć sok)
1/4 miarki (cup) oliwy
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
sól i świeżo zielony czarny pieprz do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki startego cynamonu,
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
W sporym naczyniu połącz oliwę, miód, koniak i sok z cytryn. Dokładnie wymieszaj, dodaj czosnek, paprykę, cynamon, posiekany tymianek, rozmaryn i dopraw solą oraz pieprzem. Mięso pokrój na osiem porcji i zamocz w przygotowanej marynacie. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Piecz przez ok. 30 minut na rozgrzanym grillu, obracając od czasu do czasu i za każdym razem smarując mięso pozostała marynatą.
PIECZARKI Z PIETRUSZKĄ
Przygotowanie: ok. 30 minut
Porcje: 4
12 dużych pieczarek
1 duża cebula
4 plastry wędzonej szynki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1/2 funta sera żółtego (startego)
oliwa
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Delikatnie wytnij ogonki pieczarek, a kapelusze odłóż na bok. Teraz ogonki, cebulę i szynkę drobniutko pokrój, przełóż do miseczki wymieszaj, dodaj pietruszkę i dopraw solą oraz pieprzem. Teraz dodaj roztrzepane jajko i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą nafaszeruj kapelusze pieczarek. Grzyby wyłóż na aluminiowej tacce zakryj przykrywką i piecz na grillu. Po około 15 minutach każdą pieczarkę posyp serem, ponownie przykryj i piecz przez kolejne 5-10 minut. Smacznego!
Poltrip.pl: NAJLEPSZE OFERTY NA MAJÓWKĘ. KLIKNIJ >>>