Robert Makłowicz:
- Kiedy jesienią wysypywały się jabłka, śliwki, papryka, pomidory i warzywa dyniowate, moja mama wpadała w szał przetworów. Ja też je robię. A zimą otwieram takie słoiki i rozkoszuję się cudownym zapachem i smakiem przetworów.
Magda Gessler:
- Domowe przetwory to świetna rzecz. Namawiam do ich robienia. Przetwory własnej roboty to samo zdrowie. Nie mają sztucznych dodatków i konserwantów. A domowa konfitura z malin, aronii czy moreli w środku zimy to po prostu coś fantastycznego.
None
Jesienne leczo - przepis Roberta Makłowicza
Składniki:
1 kg papryki (mieszanej, o różnych kolorach)
1 kg pomidorów
2 małe ostre papryczki
4 duże cebule
kilka ząbków czosnku
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, następnie dodać pokrojone w paski paprykę i papryczki. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli i papryki. Na koniec dodać posiekany czosnek. Posolić. Poddusić przez 10-15 min. Gorące leczo wkładać do wyprażonych bądź wyparzonych słoiczków, pasteryzować przez 15 minut.
None
Dżem morelowy - przepis Magdy Gessler
Składniki:
1 kg moreli
0,5 kg cukru
szklanka wody
Sposób przygotowania
Morele umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Włożyć do rondla. Zasypać cukrem, pozostawić na 20 min. Wlać wodę i zagotować. Gotować 30 min na minimalnym ogniu. Mieszać, aby nie przywarło. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Pozostawić do wystygnięcia do góry dnem. W trakcie smażenia można dodać kwiatki lawendy, przez co dżem nabierze niezwykłego aromatu.
None
Papryka marynowana z przyprawami
Składniki:
1,5 kg papryki
po kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego
garść liści laurowych
łyżeczka ziaren gorczycy
pół szklanki oliwy
Zalewa
5 szklanek wody
szklanka octu 10-proc.
łyżka soli
Sposób przygotowania
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pociąć w ósemki. Zagotować zalewę. Paprykę ułożyć ciasno w słoikach, do każdego wrzucić przyprawy, listek laurowy, po trzy ziarna pieprzu i gorczycy, ziele angielskie. Wlać łyżkę oliwy. Słoiki zamknąć, pasteryzować 15 minut.
None
Pikle z cukinii
Składniki:
8 małych cukinii
1 żółta papryka
2 białe cebule
Zalewa
1/4 szklanki soli
2 i 1/4 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżeczki gorczycy
łyżeczka kurkumy w proszku
garść świeżych ziół lub 2 łyżki suszonych (tymianek, estragon, rozmaryn, oregano)
Sposób przygotowania
Cukinie przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki (nie obierać). Paprykę pokroić w paski, cebule w krążki. W dużym garnku wymieszać cukinię, paprykę i cebulę. Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny. Zagotować zalewę - wymieszać cukier, ocet, gorczycę i kurkumę. Z warzyw odlać sok i zalać je gorącym octowym wywarem. Odstawić na 2 godziny, potem zagotować i gotować 5 min. Warzywa wyjąć z marynaty i ułożyć w wysterylizowanych słoikach. Zalać gorącą marynatą i dodać zioła. Słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut.
None
Dżem gruszkowy do mięs
Składniki:
1 kg dojrzałych gruszek
30-40 dag cukru
cytryna
laska wanilii
4-5 goździków
łyżeczka imbiru
2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
Sposób przygotowania
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na części i skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować szklankę wody, włożyć owoce i gotować pod przykryciem do chwili, gdy staną się miękkie (ok. 10 min). Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu, aż odparuje woda. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.
None
Wykwintne powidła
Składniki:
2 kg śliwek węgierek (lub pół na pół - 1 kg węgierek i 1 kg renklod, będzie ciekawszy smak i kolor)
30-40 dag cukru
skórka otarta z pół pomarańczy
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
50 ml śliwowicy
Sposób przygotowania
Usunąć pestki i pokroić śliwki w plasterki. Rozgotować śliwki w soku pomarańczowym. Gdy będą już dobrze rozgotowane, dodać cukier i smażyć jeszcze 2 godziny na minimalnym ogniu. Następnego dnia smażyć do zgęstnienia (ok. 2,5 godz.). 20 minut przed końcem dodać skórkę z pomarańczy i śliwowicę. Gorące powidła przekładać do wygotowanych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować 15 minut.