Karkówka piwna
Koszt: 26 zł
Składniki: 1 kg karkówki, 1 l piwa ciemnego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 seler, 1-2 pory, 1 paczka ziela angielskiego, 1 paczka liści laurowych, 1 główka czosnku, 1 kg cebuli, sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia: Warzywa po oskrobaniu i umyciu drobno siekamy. Łączymy z piwem, posiekaną główką czosnku, cebulą pokrojoną w piórka i przyprawami. Tak otrzymaną zaprawą obkładamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Karkówkę wyjmujemy z marynaty, lekko osuszamy i obracając rumienimy na mocno rozgrzanym grillu. Przekładamy na arkusz folii aluminiowej, obkładamy też lekko przesmażonymi wcześniej warzywami z marynaty i szczelnie zawijamy.
Kładziemy na mocno rozgrzany ruszt i dopiekamy mięso przez 20-25 minut.
Już we wtorek, 24.05, w Super Expressie zbiór najlepszych polskich i światowych przepisów na grilla!