Przepisy na przetwory: Ajerkoniak

2011-09-05 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny Ajerkoniak. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki Ajerkoniaku.

Ajerkoniak
Koszt: 28 zł

Składniki: 5 dużych jajek, 1/3 litra tłustego mleka,  30 dkg cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego,  szklanka spirytusu 90 proc, 150 gram koniaku lub brandy.

Sposób przygotowania: Mleko zagotować i dodać do niego cukier waniliowy. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy mleko stygnie, ubić żółtka z cukrem na gęstą gładką masę. Następnie do masy z żółtek dodać powolutku mleko cały czas mieszając. Następnie, bardzo wolno i cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem dolać spirytus i koniak. Mieszamy jeszcze przez jakiś czas. Płyn wlewamy przez lejek do dużej butelki, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na tydzień. Raz dziennie trzeba potrząsnąć butelką, by wymieszać płyn.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki