Chutney brzoskwiniowy
Koszt: 18 zł
Składniki: 2 kg brzoskwiń lub moreli, 80 dag cebuli, 2 czerwone papryki, po 4 łyżeczki soli i gorczycy, 30 dag rodzynek, 700 ml octu winnego, opakowanie cukru żelującego 3:1, po łyżeczce pieprzu i curry, 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: Brzoskwinie (morele) obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokroić na cząstki. Rodzynki umyć, namoczyć, osączyć. Cebulę drobno posiekać. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Brzoskwinie, cebulę i paprykę przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Dodać pozostałe składniki, gotować jeszcze około 10 min. Kiedy składniki będą rozgotowane, przełożyć gorącą masę do również gorących, wypieczonych w piekarniku, suchych słoików. Zakręcić, pasteryzować „pod kocykiem” 20 minut.