Chutney jabłkowy
Koszt: 31 zł
Składniki: 2 kg jabłek, 2-3 cebule, 1 duża czerwona papryczka chilli, 40 dag brązowego cukru, po 1 łyżeczce mielonych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kardamonu, imbiru (może być też świeżo starty), łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu kolorowego, łyżeczka szafranu, 300 ml octu jabłkowego, 400 ml. wermutu, 40 dag rodzynek
Sposób przygotowania: Nitki szafranu zalać 4 łyżkami wrzątku, parzyć przez ok. 10-15 minut. Wszystkie składniki wrzucić do dużego garnka z grubym dnem. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować ok. 40 minut. Gorącą masę przełożyć do suchych, gorących, wyparzonych w piekarniku słoiczków i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.