Przepisy na przetwory: Chutney z żurawinami, morelami i jabłkami

2011-09-16 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny chutney z żurawinami, morelami i jabłkami. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika chutneyu.

Chutney z żurawinami, morelami i jabłkami
Koszt ok. 15 zł

Składniki: 500g jabłek, 100g suszonych moreli, 200g szalotek, 3cm kawałek świeżego imbiru, 6 zielonych kardamonów, 25g masła, 400ml octu winnego, 200g suszonej żurawiny, 300g cukru, 2 łyżeczki papryki

Sposób przygotowania: Pokrojone jabłka, morele i szalotki włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu ok. 5 min. Dorzucić imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować ok. 20-25 min, aż do miękkości. Dodać żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut. Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki