Cukinia jest pysznym warzywem, które ma mało kalorii i sprzyja przemianie materii. Warto ją jeść szczególnie teraz, kiedy trwa sezon na nią. Można ją grillować, smażyć, zapiekać, dusić, gotować i jeść na surowo. Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy, jak przyrządzić smaczną cukinię z kurkumą.
>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory
Zalewa: 5 szklanek wody, niepełna szklanka octu 6 proc., 2 łyżki soli, 5 łyżek cukru, chrzan, liść laurowy, 2 szczypty gorczycy, pół łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania: Cukinie umyć i pozbawić gniazd nasiennych (jeśli są młode, nie trzeba obierać). Pokroić na plastry lub słupki. Posypać solą i zostawić na kilka godzin. Odcedzić, posypać płaska łyżeczką kurkumy. Z podanych składników zagotować zalewę i wrzącą zalać cukinię. Włożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut. Potem słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.