Dżem z jabłek z orzechami włoskimi
Koszt ok. 18 zł
Składniki: 0,5 kg jabłek, 50 g masła, 85 g cukru trzcinowego, 1 mała cytryna, 1 liść laurowy, 100 g orzechów włoskich pokrojonych na duże kawałki
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki i jeszcze na pół. Na patelni z pokrywką stopić masło, dodać jabłka, cukier, sok i startą skórkę z cytryny oraz liść laurowy. Dołożyć również obie połówki wyciśniętej cytryny. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Czasem delikatnie zamieszać. Następnie odkryć pokrywkę, wyjąć połówki cytryn i listek. Wlać łyżkę brandy (jeśli używamy). Gotować jeszcze około 5 minut, żeby sok trochę odparował. Po zdjęciu z palnika wmieszać pokrojone orzechy. Dżem jest doskonały na ciepło.