Jabłka kandyzowane
Koszt ok. 7 zł
Składniki: 2 kg jabłek, 1,5 kg cukru, 2,5 szklanki wody, pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania: Kilogram cukru wsypać do odmierzonej ilości wody, zagotować, zszumować. Dojrzałe jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub grube krążki, włożyć do wrzącego syropu po kilka sztuk, aby w pierwszej fazie przygotowania swobodnie pływały, w miarę gotowania dokładać. Po 4-5 minutach gotowania zestawić z ognia i pozostawić na kilka godzin. Potem zagotować i dodać do syropu kwasek cytrynowy. Gotować tyle samo czasu, zszumować, odstawić. Następnego dnia jabłka odcedzić z syropu, a do płynu dodać resztę cukru, zagotować i znów włożyć jabłka. Gotować 4 minuty i odstawić. Kolejnego dnia po podgrzaniu widać, że owoce są szkliste i wtedy należy po jednej sztuce wyjmować je z syropu widelcem, osączając. Układać owoce na półmisku i odstawić do obeschnięcia. Obsuszone na powierzchni jabłka otoczyć w cukrze krysztale. Układać w słojach ze szczelnym zamknięciem.