Kalafior w octowej zalewie
Koszt: 4 zł
Składniki: 1 duży kalafior, 1 marchewka i 1 cebula, 5 dag soli, 2 ząbki czosnku
Zalewa: półtorej szklanki octu 6 proc., półtorej szklanki wody, ostra papryczka, 2 dag przypraw (liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie)
Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na różyczki. Rozpuścić sól w zimnej wodzie, zalać kalafiora i moczyć przez 24 godz. Potem dokładnie opłukać. Marchewkę i cebulę pokroić w plasterki. Kalafior, marchewkę, cebulę i czosnek włożyć do wyparzonych wcześniej i ostudzonych słoików. Zagotować ocet z przyprawami, dodać papryczkę, ostudzić. Zalać kalafiora zimną zalewą i zamknąć słoiki. Przechowywać w chłodnym miejscu.