Przepisy na przetwory: Kalafiory pasteryzowane

2011-09-02 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne kalafiory pasteryzowane. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoiczka pasteryzowanych kalafiorów.

Kalafiory pasteryzowane
Koszt: 12 zł

Składniki: 4 młode kalafiory, łyżeczka kwasku cytrynowego, woda, sól

Sposób przygotowania: Młode, zdrowe kalafiory umyć, podzielić na różyczki i obgotować (3-4 min.). Odcedzić i ułożyć w słojach. Przygotować zalewę z przegotowanej i solonej wody dodając na litr płaską łyżeczkę (od herbaty) kwasku cytrynowego. Gorącą zalewą napełnić słoje z kalafiorem, zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 st. C.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki