Kapusta kiszona
Koszt: 10 zł
Składniki: 2 kg białej kapusty, 50 dag marchwi, 25 dag selera, 25 dag cebuli, 25 dag pora, 2 jabłka, 3 papryki, łyżeczka kminku, kilka jagód jałowca, 3 łyżki soli
Sposób przygotowania: Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście oraz głąb, poszatkować. Pozostałe warzywa obrać, umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę, paprykę oraz pora pokroić w paski. Jabłka obrać, wypestkować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy. Ubić w kamiennym garnku lub słoikach, a gdy puszczą sok, przykryć talerzem i obciążyć. Gdy na powierzchni sałatki ukaże się piana, przebij ją szpikulcem do dna w kilku miejscach. Po 7 dniach kiszonkę możesz podawać do jedzenia lub wkładać do słoików i pasteryzować (15 w piekarniku, w temperaturze 90 st. C.).