Keczup łagodny
Koszt: 9 zł
Składniki: 3 kg pomidorów, 25 dag cebuli, 20 dag cukru, 3 dag soli, 3/4 szklanki octu 6 proc., po sporej szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej, zmielonych goździków, pieprzu i cynamonu
Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Dodać posiekaną drobno cebulę, włożyć do rondla i odparować. Początkowo gotować pod przykryciem, później zdjąć pokrywkę. Przyprawy zagotować z octem i odstawić pod przykryciem. Rozgotowane pomidory z cebulą przetrzeć przez sito, dodać cukier, sól i przecedzony wywar octowy. Wymieszać i dusić jeszcze razem ok. dwie godziny często mieszając. Gdy sos zgęstnieje, przelać go do gorących, wypieczonych w piekarniku, suchych słoików, napełniając do krawędzi. Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” 20 minut.