Keczup pikantny
Koszt: 8 zł
Składniki: 3 kg pomidorów, 25 kg cebuli, 10 ml octu 6 proc., 8 dag cukru, 10 dag ostrej musztardy (np. rosyjskiej), mielone: gałka muszkatołowa, gorczyca, mielona papryka, ziele angielskie oraz sól i pieprz
Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory z cebulą rozgotować i przetrzeć przez sito. W szerokim rondlu odparować przecier, stale mieszając, aż jego ilość zmniejszy się o połowę. Dodać cukier, ocet i sól. Wciąż podgrzewać. Na koniec dodać pieprz, ziele angielskie, gorczycę, gałkę muszkatołową, paprykę i musztardę. Gorący sos nakładać do gorących, suchych, wypieczonych w piekarniku słoików. Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.