Ketchup z jabłkami
Koszt: 9 zł
Składniki: 2 kg pomidorów, 0,5 kg jabłek, 20 dag marchwi, 15 dag selera, 15 dag pietruszki, 25 dag cebuli, łyżka zmielonego kminku, 5 dag musztardy, po 1 dag pieprzu i słodkiej papryki, 2 sproszkowane liście laurowe, 4 sproszkowane goździki, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 200 ml octu 10 proc., 3 łyżki soli, 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania: Warzywa umyć i zetrzeć na tarce, jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić. Dodać przyprawy i w kamiennym garnku lub szklanej misce (nie może być metalowa!) odstawić na dobę. Następnego dnia gotować na małym ogniu przez 4 godziny, często mieszając. Przetrzeć przez gęste sito. Ponownie przelać do garnka i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać koncentrat pomidorowy. Gorące przelewać do wypieczonych w piekarniku, suchych, gorących słoików. Zakręcić i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.