Przepisy na przetwory: Kiszone buraki

2011-09-24 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne kiszone buraki. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika kiszonych buraków.

Kiszone buraki
Koszt: 4 zł

Składniki: 1 kg małych buraków ćwikłowych, 2 litry wody, 3 łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku, skórka razowego chleba

Sposób przygotowania: Obrane i pokrojone w plasterki buraki włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą. Dodać sól, czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę. Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić sok przez gazę i przelać do butelek. Dodawać do barszczu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki