Przepisy na przetwory: Kompot z pigwy - PIGWA - PRZETWORY, PRZEPISY

2012-09-05 11:59

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny kompot z pigwy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika kompotu z pigwy.

Kompot z pigwy
Koszt: 9 zł

Składniki: 2 kg owoców pigwy, 1 litr wody, 30 dkg cukru, sok z cytryny

Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, natychmiast zalewać wodą z dodatkiem soku cytrynowego, aby nie ciemniały. W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać cukier. Przygotowaną pigwę przełożyć do sterylnych słoi, zalać gorąca wodą z cukrem, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki