Konfitura z moreli i jabłek
Koszt: ok. 13 zł
Składniki: 1,5 kg moreli, 3 kg kwaśnych jabłek, 2,5 kg cukru, laska wanilii
Sposób przygotowania: Morele sparzyć, zdjąć skórkę przekroić na pół i wypestkować. Zasypać je cukrem i odstawić na 8-10 godzin. Wraz z sokiem podgrzewać morele i nie mieszając, tylko wstrząsnąć od czasu do czasu rondlem, podgrzewać do wrzenia. Powtórzyć te czynności jeszcze trzykrotnie. Morele osączyć na sitku, a sok zlać do gorących słoików, zamknąć. Jabłka pokroić razem ze skórką i pestkami, zalać wodą, tak aby je do połowy przykryła, rozgotować, przełożyć do woreczka z gazy i osączyć płyn. Dodać do niego pozostały cukier podgrzewać, licząc od zawrzenia, przez 30 min. Włożyć osączone morele i rozerwaną laskę wanilii. Chwilę jeszcze razem pogotować. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i zamknąć.