Likier ala Chartreuse
Koszt: 78 zł
Składniki: 10 g suszonej mięty pieprzowej, 10 g korzenia arcydzięgla, 10 g anyżu, 1 litr spirytusu, 1 kg miodu, 1 litr przegotowanej wody, 2 garście świeżych zielonych listków mięty, ćwierć szklanki koniaku
Sposób przygotowania: Dokładnie umyte i osuszone korzenie arcydzięgla drobno pokroić i razem z anyżem i suszoną miętą wrzucić do gąsiorka. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i zostawić na 8-10 dni, od czasu do czasu potrząsając gąsiorkiem. Liście świeżej mięty wrzucić do stoika, zalać koniakiem, szczelnie zamknąć, zostawić na 5-6 dni. Zagotować syrop z miodu i wody, odszumować, zdjąć z ognia. Do gorącego syropu wlewać stopniowo przecedzony przez filtr do kawy spirytus, dokładnie wymieszać, dodać zlany z mięty koniak, wymieszać, raz jeszcze przefiltrować. Rozlać do butelek. Zakorkowane butelki wynieść na kilka miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.