Likier bernardyński
Koszt: 30 zł
Składniki: 6 g kolendry, 3 g jałowca, 3 g kminku, 1 g suszonej mięty pieprzowej, 3 ziarnka pieprzu czarnego, 6 pestek z jabłek, 1 goździk, 3-4 ziarnka anyżku, 1,5 g majeranku i 3 g czarnuszki, 1 litr czystej wódki, 30 dag cukru
Sposób przygotowania: Zioła wrzucić do słoja, zalać wódką. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w temperaturze pokojowej na 4 tygodnie. Po tym czasie płyn przefiltrować przez filtr do kawy i dodać cukier. Naczynie postawić w ciepłym, słonecznym miejscu i poczekać aż cukier zupełnie się rozpuści. Od czasu do czasu naczyniem wstrząsnąć. Następnie przefiltrować likier po raz kolejny, przelać do butelek, odstawić na rok lub dłużej.