Likier cytrynowy
Koszt: 48 zł
Składniki: 50 dag cytryn obranych ze skórki, skórka otarta z 2 cytryn, laska wanilii, 0,5 litra spirytusu 95 proc., 20 dag cukru, 0,5 litra świeżego mleka
Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować, sparzyć, osuszyć. Z 2 cytryn otrzeć skórkę. Cytryny dokładnie obrać ze skórki (także z tej białek) i pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki. Cytryny włożyć do dużego słoja, zasypać cukrem. Dodać otartą skórkę cytrynową, wanilię i odstawić na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Potem do słoja wlać mleko, wymieszać i zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu. Słojem często wstrząsać. Gdy osad opadnie na dno, płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego koloru, likier przefiltrować przez filtr do kawy. Rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 4 miesiące.