Przepisy na przetwory: Likier herbaciany

2011-10-03 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny likier herbaciany. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki likieru herbacianego.

Likier herbaciany
Koszt: 37 zł

Składniki: 3 dag herbaty indyjskiej lub cejlońskiej, 0,33 litra spirytusu, 3 szklanki przegotowanej wody, 40 dag cukru, ćwierć laski wanilii

Sposób przygotowania: Herbatę, 2 szklanki wody i spirytus zmieszać i odstawić na miesiąc. Po tym czasie przefiltrować przez filtr do kawy. Następnie zagotować szklankę wody, cukier i wanilię. Zabarwić na ciemniejszy kolor karmelem z 2 łyżeczek cukru (cukier lekko zbrązowić na patelni, uważając, by się nie przypalił). Płyny połączyć i wlać do butelek.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają